Penzijní fondy v ČR a jejich efektivnost - Koktová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá důchodovým systémem v České republice a možností spořit na stáří v penzijních fondech. Zejména se pak zaměřuje na charakteristiky účastnických penzijních fondů. Hlavním cílem práce je vyhodnotit aktuální nabídku penzijních fondů na trhu a stanovit, zda-li je tento způsob spoření na důchod efektivní. Práce se skládá ze dvou částí. První, teoretická část, přibližuje problematiku důchodového systému v ČR. Dále se soustředí na charakteristiky doplňkového penzijního spoření. Druhá, praktická část, je věnována vyhodnocení aktuální nabídky účastnických penzijních fondů na českém trhu a analýze efektivnosti. Analýza efektivnosti prokazuje, že je pro účastníka efektivní spořit si na penzi s využitím penzijním fondů. Jelikož bylo zjištěno, že v porovnání s vybranými alternativními spořícími produkty (spořícím účtem a stavebním spořením) je možné skrze penzijní fondy dosáhnout podstatně vyšších výnosů.
Pension Funds in the Czech Republic and their Effectiveness
Keywords: důchodový systém; penzijní fond; spořící produkt; pension system; pension fund; saving product