Leninsko-stalinska ideologie jako pseudonáboženství - Pekárek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2009)
Předkládaná diplomová práce poukazuje na přítomnost religiózních prvků v marxisticko-leninské ideologii. Zkoumá práce duchovních otců této ideologie (Marxe, Engelse a Lenina, či jiných méně známých marxistů a dohledává v nich vztah k náboženství a religiozitě vůbec. Práce upozorňuje na analogické prvky s křesťanstvím v samé podstatě marxisticko-leninské ideologii, a to hlavně v eschatologickém směřování. práce se neomezuje pouze na popisování teoretických postojů marxismu vůči religiozitě, ale také si všímá praktického realizování marxisticko-leninských přístupů k náboženství V Rusku za vlády Lenina a Stalina
Leninist-stalinist Communistic Ideology as a Pseudo-religion
Keywords: ideologie; křesťanství; náboženství; pseudonáboženství; Marx; Engels; Lenin; Stalin; třídní boj; religiózní prvky; Ideology; Christianity; Religion; Pseudo-religion; Marx; Engels; Lenin; Stalin; class struggle; religious elements