Sociální práce s dětmi se sluchovým postižením - Vokurková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2022)
ráce se zabývá problematikou sociální práce s dětmi se sluchovým postižením. První část práce poskytuje základní informace z oblasti postižení. Rozebírá jej po zdravotní stránce a nabízí možnosti kompenzace sluchu a komunikace s okolním světem. Přibližuje život dítěte s poruchou sluchového aparátu, psychomotorický vývoj a formu vzdělávání v České republice. Hlavní myšlenkou je však představení sociální pomoci a podpory, která se neslyšícím dětem a jejich rodinám nabízí dle zákona. Kapitola je obohacena o příklady z praxe vytvořené za pomoci organizací pracující s danou cílovou skupinou. Z pozice pracovníka instituce hodnotí zakázku, s níž klient do zařízení přichází a nabízí možnou podporu a pomoc v rámci svých kompetencí.
Social work with children with hearing impairment
Keywords: sluchové postižení; sociální práce s dětmi; sluchová vada; komunikace; vývoj dítěte s postižením; vzdělávání; sociální pomoc; praxe; Hearing impairment; social work with children; hearing defect; communication; development of child with disability; education; social assistance; practice