Populace jalovce obecného (Juniperus communis) ve vybraném území Plzeňského kraje - Turjanicová, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá stavem populace jalovce obecného (Juniperus communis) na lokalitě VKP Zdebořická draha. Jedná se o bývalou pastvinu s brusinko-jalovcovým porostem (Vaccinio-Juniperetum communis) o rozloze1,8 ha. Lokalita je udržována pravidelnou prořezávkou. Dendrometricky proměřena byla asi polovina populace druhu Juniperus communis (celkem 292 jedinců), včetně přesné lokalizace rozmístění jednotlivých exemplářů na lokalitě, výstupem je mapa. Na základě záznamů o jejich různém typu a rozsahu poškození lze konstatovat, že celkově je zdravotní stav sledované části populace jalovce středně dobrý. Nejčastěji bylo zjištěno proschnutí, řídkost nebo polámání.
The population of juniper (Juniperus communis) in the selected area of the Pilsen region
Keywords: \kur{Juniperus communis}; Plzeňský kraj; VKP Zdebořická draha; mapování; dendrologie; \kur{Juniperus communis}; Pilsen region; Notable Landscape Feature Zdebořická draha; mapping; dendrology