František Dvořák (1932-1986). Význam díla v kontextu doby. - Hrušová, Helena (Jihočeská univerzita, 2023)
Přibližně v období od šedesátých do první poloviny osmdesátých let dvacátého století byl František Dvořák v prostředí českobudějovických fotoamatérů znám jako jedna z nejinspirativnějších postav. Přesto je však dnes jeho osobnosti a stejně tak i dílu věnována již jen minimální pozornost. S cílem poodkrýt opět o něco více Dvořákův odkaz proto vznikl tento text. V návaznosti na bakalářskou práci s názvem Fotograf František Dvořák (1932-1986). Život a dílo. prohlubuje dříve sesbírané poznatky a usiluje o zasazení tohoto amatérského fotografa a jeho díla do dobových souvislostí místní historie i dějin československé fotografie. Hledá při tom odpovědi na otázky ohledně vlivu politické situace či fotografické tradice i soudobé tvorby v Československu na podobu Dvořákova díla. Zhodnocení Dvořákovy tvorby probíhá v porovnání s předchozím textem na širším spektru ukázek jeho prací a nově jsou tak prezentovány dosud jen velmi stručně zmiňované samostatné fotografie i celé cykly, stejně tak jako dnes ztracená, ručně vytvořená, kniha Věci sny skutečnosti z roku 1973, k níž se nedávno podařilo naleznout její maketu. Objasnit význam díla Františka Dvořáka v kontextu doby se budu snažit jak na těchto, tak i na dalších příkladech z jeho tvorby.
František Dvořák (1932-1986). Photographic ouvre in a context of its time.
Keywords: Amatérská fotografie; České Budějovice; československá fotografie; fotograf; fotografie všedního dne; fotografie za normalizace; FOTOS; František Dvorák; Jihoceský kraj; obrazová publikace; poulicní fotografie.; Amateur photography; České Budějovice; Czechoslovak photography; photographer; everyday photography; photography during normalisation; FOTOS; František Dvořák; South Bohemian Region; pictorial publication; street photography.