Dospělé děti alkoholiků - Hrušková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku vyrůstání s rodičem či rodiči alkoholiky a důsledky tohoto rodinného prostředí na život potomků v dospělosti. Teoretická část se věnuje přiblížení problematiky rodiny jako systému a otázce alkoholismu. V návaznosti na to jsou popsány dopady alkoholismu rodičů na rodinný systém se zaměřením na denní rutinu a rituály, role v rodině a komunikaci. V neposlední řadě je představena problematika dospělých dětí alkoholiků a jejich osobnostní charakteristiky. V empirické části práce jsou popsány a analyzovány zkušenosti dospělých dětí alkoholiků, jejich vnímání vývoje alkoholismu rodičů, dynamika a role v rodině, charakteristiky komunikace a vnímané dopady na jejich současný život. Data, ze kterých tato práce vychází, byla získána pomocí hloubkových polostrukturovaných rozhovorů a následně analyzována za použití otevřeného tematického kódování. Výzkumný soubor je tvořen 4 respondenty, kteří vyrůstali či dospívali s jedním či dvěma rodiči alkoholiky. Výsledky analýzy dat byly zpracovány do jednotlivých případových studií a následně mezikazuisticky srovnávány.
Adult Children of Alcoholics
Keywords: Alkoholismus; děti alkoholiků; dospělé děti alkoholiků; dysfunkční rodina; rodinná dynamika; alcoholism; children of alcoholics; adult children of alcoholics; dysfunctional family; family dynamic