Problematika uspokojování potřeb u pacientů s ulcerózní kolitidou - Malkusová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku uspokojování potřeb u pacientů s ulcerózní kolitidou. Ulcerózní kolitida je hemoragicko-katarální zánět sliznice tlustého střeva, objevující se v rektu a šířící se kontinuálně na proximální část střeva nebo na celé tlusté střevo. Zánět nejčastěji postihuje oblast konečníku a celkově se omezuje jen na tlusté střevo. Pouze ojediněle se může vyskytnout v konečné části tenkého střeva (terminálním ileu). Ulcerózní kolitida zasahuje do střevní sliznice a tak způsobuje zánětlivé změny na jejím povrchu. V dnešní době si už získala specifičtější pojem a tím je idiopatická proktolitida. Mezi idiopatické střevní záněty můžeme společně s ulcerózní kolitidou zařadit i Crohnovu chorobu. Tato dvě onemocnění patří mezi nejběžnější nespecifická, chronická a zánětlivá onemocnění trávicího ústrojí. Ulcerózní kolitida je v období akutní fáze charakteristická velmi nepříjemným a častým vyprazdňováním průjmovité stolice s příměsi krve. Důležitou součástí tohoto onemocnění je včasná diagnostika a nasazená léčba. Léčba tohoto onemocnění spočívá v užívání medikamentů dle ordinace lékaře v gastroenterologické poradně. Dále tu hraje velkou roli i dodržování správné životosprávy. Teoretická část se dále zabývá i hierarchií potřeb a její definicí. Vědomosti v oblasti potřeb a jejich uspokojování jsou pro sestru velice důležité, protože díky tomu může aplikovat ošetřovatelský proces. Všeobecná sestra musí rozpoznat potřeby pacienta a na podkladě tohoto rozpoznání je patřičně saturovat. Ošetřovatelský proces jako postup využíván pro ošetřovatelskou péči se buduje na základě uspokojování potřeb jedince. Každý člověk má mnoho potřeb, které je třeba uspokojovat. Důsledkem nepřítomnosti potřeby dochází k ovlivnění psychiky člověka. Sem můžeme zařadit na příklad pozornost, myšlení, emoce, vnímání a tak dále. V praktické části jsme se zabývali následným zpracováním a vyhodnocením dat. Data byla získaná od sedmi pacientů, kteří se léčili ambulantně a od šesti sester pracujících na gastroenterologickém oddělení. Výzkumná část obsahovala tři cíle: Cíl 1: Zjistit specifika ošetřovatelské péče u klientů s ulcerózní kolitidou. Cíl 2: Zmapovat uspokojování potřeb u klientů s ulcerózní kolitidou. Cíl 3: Zmapovat nejčastější ošetřovatelské problémy, se kterými se sestry setkávají při ošetřování klientů s ulcerózní kolitidou. Na základě stanovených cílů jsme zvolili tři výzkumné otázky: Otázka 1: Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u klientů s ulcerózní kolitidou? Otázka 2: Jak klienti s ulcerózní kolitidou uspokojují své potřeby v období hospitalizace? Otázka 3: S jakými ošetřovatelskými problémy se sestry nejčastěji setkávají u klientů s ulcerózní kolitidou? Pro výzkumnou část byla zvolena kvalitativní metoda. Technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor. Výzkumné šetření bylo provedeno v ambulantní části s pacienty trpící ulcerózní kolitidou a v lůžkové části se sestrami. Výjimku tvořili pouze dva respondenti, u kterých probíhalo výzkumné šetření v domácím prostředí. Na základě této práce byla vytvořena brožura, kterou budou moc využít pacienti, kteří se s touto diagnózou léčí nebo se s ní teprve čerstvě potýkají. Dále ji budou moci využít i sestry a to nejen na gastroenterologickém oddělení, jelikož pacienti s ulcerózní kolitidou mohou být hospitalizovaní i jinde.
Problems of meeting the needs of patients with ulcerative colitis
Keywords: ulcerózní kolitida; relaps; edukace; potřeba; pacient; sestra; ulcerative colitis; relapse; education; need; patient; nurse