Das multikulturelle Österreich der Gegenwart - Schussnix, Bianka (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá multikulturní společností moderního Rakouska, ale zmíní se i něco málo o historii, kde všechno začalo. Práce je rozdělena do 4 hlavních částí. V první části práce se budu věnovat všeobecnému shrnutí, další část se zaměří na krátké zmínění o přistěhovalcích, kteří se usídlili za poslední století na rakouské území. V posledních dvou kapitolách budou hlavní roli hrát především přistěhovalci z arabských zemí, kteří vyznávají islám - v třetí kapitole bude klíčovým slovem mimo jiné "Gastarbeiter". Hlavním cílem této práce bude poslední čtvrtá část, kde bude figurovat hlavně islám a s ním i spojitosti, které za poslední roky dominovaly jako nejdiskutovanější témata mezi rakouskou společností. Dále se tato práce pokusí odůvodnit, jaký vliv to mělo a stále má na nynější obyvatele Rakouské republiky a zdali německý jazyk bude v budoucnosti stále ještě dominovat. Čemu se budu mimo jiné ještě věnovat, bude skutečnost, jak vnímají Rakušané roli integrace přistěhovalců a jaký mají pohled muslimskou společnost v zemi, která se čím dál tím víc radikalizuje a hlásí se k tzv. "Gotteskriegern".
Modern multicultural Austria
Keywords: multikulturalismus; Gastarbeiter; integrace; intolerance; náboženství; islám; radikalizace; tzv. "Gotteskrieger"; multiculturalism; Gastarbeiter; integration; intolerance; religion; islam; radicalism; "Gotteskrieger" (God Warriors)