Sestra a pacient s ankylozující spondylitidou v ambulantní péči - Chalupová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá péčí o pacienty s ankylozující spondylitidou (dále AS) z pohledu všeobecných sester a pacientů s touto chorobou. Aby byla pacientům s AS poskytnuta adekvátní péče, sestry by měly mít teoretické znalosti o tomto onemocnění a vědět, co od nich pacienti očekávají. Cílem práce bylo zjistit očekávání pacientů s AS od sester v ambulantní péči a intervence, na které se sestry v revmatologických ambulancích nejčastěji zaměřují při péči o pacienty s touto chorobou. Pro empirickou část práce bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření. Za pomocí polostrukturovaných rozhovorů jsme získávali potřebné informace od dvou výzkumných vzorků. První výzkumný vzorek tvořilo pět všeobecných sester pracujících v revmatologických ambulancích s pacienty trpícími AS. Sestrám bylo položeno dvanáct otázek zaměřených na ambulantní péči o tyto pacienty. Druhý výzkumný vzorek tvořilo pět pacientů trpících AS. Pacientům bylo položeno osm otázek, zaměřených na jejich očekávání od sester, se kterými se setkávají v revmatologických ambulancích a na zájem těchto sester o potřeby pacientů s AS. Z analýzy prvního výzkumného vzorku vyplynulo, že se sestry v revmatologických ambulancích nejčastěji zaměřují na edukaci a komunikaci s pacientem. Analýza odpovědí u druhého výzkumného vzorku ukázala, že sestry v ambulantní péči očekávání pacientů naplňují.
Nurse and patient with ankylosing spondylitis in ambulant care
Keywords: ankylozující spondylitida; sestra; pacient; ambulantní péče; komunikace; ankylosing spondylitis; nurse; patient; ambulant care; communication