Příprava dětí s odlišným mateřským jazykem v MŠ na školní docházku - Reindlová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá problematikou dětí předškolního věku, které mají odlišný mateřský jazyk. Zaměřuje se na oblast školní zralosti a na přípravu těchto dětí na školní docházku v prostředí mateřských škol. Teoretická část charakterizuje dítě předškolního věku a jeho vývoj, zabývá se tématem školní zralosti a úlohou, kterou sehrává mateřská škola v přípravě na školní docházku. Popisuje některé aspekty problematiky dítěte s odlišným mateřským jazykem v předškolním vzdělávání a popisuje proces pedagogicko psychologické diagnostiky se zaměřením na předškolní děti. Praktickou část tvoří diagnostika dítěte s odlišným mateřským jazykem a vypracování individuálního vzdělávacího plánu na základě této diagnostiky. Jsou zde uvedeny důvody pro vypracování plánu a jeho cíle v jednotlivých oblastech, které jsou brány v potaz při posuzování školní zralosti. Dále jsou uvedeny metody a formy práce s dítětem, časová dotace a pomůcky potřebné pro realizaci plánu. Součástí je i hodnocení splnění cílů tohoto vzdělávacího plánu a návrh dalšího postupu při přípravě dítěte na školní docházku.
Preparation in kindergartens for the school attendance for children speaking different mothler tongue
Keywords: předškolní věk; odlišný mateřský jazyk; mateřská škola; předškolní vzdělávání; školní zralost; školní docházka; odklady školní docházky; diagnostika dítěte; individuální vzdělávací plán; preschool age; different monther tongue; kindergarten; preschool education; school readiness; postponements of school attendance; child´s diagnostics; individual plan for education