Informovanost mládeže o obchodu s lidmi - prevence obchodu s lidmi na středním odborném učilišti a středních školách v Českých Budějovicích. - Ducháčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou obchodu s lidmi, a to zejména se zaměřením na prevenci. Teoretická část charakterizuje formy obchodu s lidmi a jejich výskyt v České republice. Dále je popsán dopad obchodování s lidmi na obchodované osoby a specifika sociální práce v oblasti obchodu s lidmi. V závěru teoretické části jsou představeny organizace zabývající se prevencí obchodu s lidmi v České republice. Cílem diplomové práce bylo zmapovat informovanost mládeže v Českých Budějovicích o obchodu s lidmi. Dílčím cílem diplomové práce bylo vytvořit a provádět přednášky zaměřené na prevenci obchodu s lidmi na středních školách a na středním odborném učilišti a následně zmapovat, zda se u studentů po absolvování přednášek informovanost o obchodu s lidmi zvyšuje. K tomuto zjištění byl použit v praktické části kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika dotazník. Informovanost mládeže o obchodu s lidmi v Českých Budějovicích nebyla větší, než předpokládala hypotéza, která vznikla na základě výsledků z pilotního výzkumu. Prostřednictvím následného dotazování, které proběhlo v rozmezí od 3 do 6 měsíců po přednášce, bylo zjištěno, že informovanost studentů o obchodu s lidmi se zvýšila. Přednáška zaměřená na prevenci obchodu s lidmi se zvláštním zaměřením na pracovní migraci do zahraničí a prevenci jejích rizik, kterou vytvořila autorka práce, je umístěna v části Přílohy.
Youth's knowledge of trafficking in human beings - prevention of trafficking in human beings at secondary educational establishment and secondary schools in České Budějovice
Keywords: obchod s lidmi; nucená prostituce; nucená práce; obchodovaná osoba; prevence; trafficking in human beings; forced prostitution; forced labour; trafficked person; prevention