Informovanost populace o riziku infekce v tetovacích a piercingových salonech - Richtrová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2010)
Tetování a piercing jsou součástí lidstva už od počátku věků. Nejde tedy o žádnou novou módní záležitost. Ještě v nedávné době patřilo tetování a piercing k okrajové skupině populace. V dnešní době je toto zdobení těla ovlivňováno módním průmyslem i hudbou. Během aplikace tetováže a piercingu může ovšem dojít k přenosu infekce nebo nemocí přenášených krví. Jde totiž o činnost, při které je porušována integrita lidské kůže. Proto se ve své bakalářské práci zajímám o problematiku informovanosti o rizicích infekce v tetovacích a piercingových salonech. Hlavním cílem bylo zjistit míru informovanosti studentů ZSF JU o existenci a možném riziku přenosu infekce v tetovacích a piercingových salonech. Dílčím cílem bylo porovnat míru znalostí lidí s tetováním nebo piercingem a lidí bez nich. V této bakalářské práci byli vyjádřeny zkušenosti studentů ZSF JU s tetovacími a piercingovými salony i znalost nemocí přenášených krví. Bakalářská práce byla zpracována kvantitativním výzkumem, formou anonymního dotazníku. Osloveni byli studenti Zdravotně sociální fakulty Jihočeské Univerzity. V bakalářské práci byly stanoveny tři hypotézy a z výsledů výzkumu jsou zřejmé tyto závěry: H1: Populace není dostatečně informována o riziku infekce v tetovacích a piercingových salonech. Tato hypotéza byla vyvrácena. H2: Informovanost o riziku infekce v tetovacích a piercingových salonech je vyšší u lidí s tetováním nebo piercingem než u lidí bez nich. Bylo zjištěno, že informovanost o riziku infekce se u obou skupin statisticky neliší. H3: Lidé při výběru tetovacího nebo piercingového salonu přihlíží spíše k ceně úkonu než k jeho kvalitě. Tato hypotéza potvrzena nebyla. Získané poznatky mohou sloužit jako informační materiál k prevenci před vznikem infekce v tetovacích a piercingových salonech.
Sophistication of population about origin of infection in tattoo and piercing saloons
Keywords: dezinfekce; infekce; nemoci přenášené krví; piercing; tetování; disinfection; infection; diseases transmitted by blood; piercing; tattoo