Reflexe krize autority z hlediska filosofie výchovy - Vaňková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá analýzou krize autority ve výchově. První část práce se zabývá rozborem současné koncepce autority (definování jejich dimenzí: legitimita, moc, byrokracie, charizma, poslušnost k autoritám a autoritářství) a definováním krize autority ve společnosti. Druhá část práce zhodnocuje tyto poznatky, definuje krizi autority ve výchově, nabízí plán řešení této krize, hledá kořeny této krize v tradiční škole, upozorňuje na roli alternativních koncepcí výchovy v krizi autority. Poslední část práce se věnuje definování animace jako třetí dimenze výchovy (po formaci a edukaci) a definování možnému přínosu animace v otázce krize autority.
Reflections on the crisis of authority in terms of philosophy of education.
Keywords: krize autority; autorita; byrokracie; moc; legitimita; charizma; filosofie výchovy; výchova; škola; scholé; tradiční škola; alternativní pojetí výchovy; kulturní animace; animace; animátor; crisis of authority; authority; bureaucracy; power; legitimacy; charisma; philosophy of education; upbringing; school; scholé; a traditional school; an alternative approach to education; cultural animation; animation; animator.