Možnosti využití doplňkových a nekonvenčních postupů v prevenci a péči o zdraví telat - Konrádová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Průjmová onemocnění telat představují jedno z nejzávažnějších rizik odchovu telat a jsou příčinou ekonomických ztrát. Z tohoto důvodu bylo cílem této práce posoudit v provozních podmínkách vliv podpůrných prostředků na četnost výskytů průjmových onemocnění u telat v prvních fázích období po odstavu na mléčnou výživu. Pro tuto práci byl vybrán podnik, kde byli jak pracovníci podniku, tak externí veterinář ochotni spolupracovat a poskytovat nejen informace o daném chovu, ale také biologický materiál, a to JINOS - AGRO Veselí nad Lužnicí. Telata byla pozorována v období duben ? červen 2009. Telata byla do samostatných boxů ustájena druhý den po narození až do průměrného věku 56 dní. Po naskladnění byla rozdělena do 5 skupin, 4 dle vybraných podpůrných prostředků, 1 kontrolní skupina. U vybraných telat byly odebrány vzorky výkalů, které byly následně vyhodnoceny. U telat, kterým byly podávány podpůrné prostředky se následně hodnotil jejich vliv na četnost průjmů, doba trvání průjmů, způsob léčby a doba léčby. Výsledky byly sumarizovány a vyhodnoceny pomocí statistického programu (STATISTICA 7.0.). Mezi jednotlivými skupinami a pokusnou skupinou nebyl prokázán žádný statisticky významný rozdíl. Zřejmý, statisticky významný rozdíl byl zjištěn pouze v případě rozdílu mezi 2 léčivy pokusných skupin a to mezi Lactovitou a Homeopatiky. Na základě tohoto pozorování lze konstatovat, že zde nebyla prokázána účinnost podávaných podpůrných prostředků na četnost výskytu průjmových onemocnění u telat v prvních fázích života po odstavu na mléčnou výživu.
Possibilities of the application of supplemental and nonconventional methods in prevention and health care in calves
Keywords: telata; průjmy; homeopatika; probiotika; biopolym; calves; diarrhea; homeopathics; probiotics; biopolym