Intraregionální rozdíly ve fiskální pozici obcí - Dvořáková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce byla zpracována na téma ''Intraregionámlní rozdíly ve fiskální pozici obcí'' Cílem práce bylo analyzovat příjmy a výdaje obcí vybraného regionu, zjistit rozdíly v těchto příjmech a výdajích a určit příčinu jejich vzniku. V úvodní části je zpracována teorie týkající se fiskálního federalismu, decentralizace a pozice, příjmů a výdajů obcí a horizontální a vertikální nerovnováhy. Hlavní část se zabývá fiskální kapacitou a fiskální potřebou jednotlivých obcí a faktory, které způsobují rozdíly ve fiskální pozici.
Intraregional Differences in the Fiscal position of Municipalities
Keywords: Fiskální federalismus; decentralizace; fiskální pozice; horizontální a vertikální nerovnováha.; Fiscal federalism; decentralization; fiscal position; horizontal and vertical imbalance