Komerční gentrifikace ve vnitřním městě Českých Budějovic s důrazem na Pražské předměstí - Mothejlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce sleduje rozmístění zařízení služeb pro obyvatele na území střední a východní části Pražského předměstí v Českých Budějovicích s důrazem na zařízení služeb komerční gentrifikace. Řešené území je obytnou vnitroměstskou čtvrtí zasaženou gentrifikací a s ní spojenou stavební regenerací domů a výstavbou kondominií. Zařízení služeb pro obyvatele byla seskupena do 63 druhů a byly určeny druhy zařízení indukující komerční gentrifikaci (23 druhů). Následně bylo uskutečněno detailní mapování rozmístění jednotlivých zařízení služeb v řešeném území. Celkem bylo zjištěno 246 zařízení služeb, z toho bylo přibližně 112 zařízení s charakterem komerční gentrifikace (nejčastěji se jednalo o služby typu "péče o krásu a zdraví"). Současně byla také hodnocena kvalita zařízení těchto služeb a poptávka po jejich zboží a službách. Rozšiřování a charakter zdejších zařízení komerční gentrifikace úzce souvisí se zde probíhající gentrifikací, regenerací domů a výstavbou kondominií.
Commercial gentrification of the inner city of Ceské Budejovice with emphasis on the Prazske predmesti
Keywords: Komerční gentrifikace; gentrifiéři; zařízení služeb; České Budějovice; Pražské předměstí; Commercial gentrification; gentrifiers; service facilities; Ceské Budejovice; Prazske predmesti