Utužení půdy jako důsledek činnosti zemědělské techniky - Masopust, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá problematikou utužené a zhutněné orné půdy zemědělskou technikou na území České Republiky. Je zde popsána problematika příčiny a vzniku utužení půdy. Dále zde řeším způsoby, jak utužení půdy předcházet, popřípadě jak nežádoucí utužení odstranit nebo minimalizovat. S přihlédnutím na faktory, které jsou s tím spjaty, jako je hmotnost soupravy, volba správných pneumatik či ekonomika pěstování rostlin.
Soil compaction as a consequence of working of agricultural equipment.
Keywords: půda; utužení; pórovitost; eroze; zemědělská technika; soil; land; compaction; porosity; erosion; agricultural machinery