Možnosti fyzioterapie u Morbus Parkinson - Valášková, Terezie (Jihočeská univerzita, 2017)
Parkinsonova nemoc je dnes považována za nemoc nevyléčitelnou. Toto progresivní onemocnění lze správnou léčbou klinických příznaků pouze zpomalit a tím zkvalitnit a prodloužit délku života pacientů s touto nemocí. Právě proto se léčba zaměřuje na klinické příznaky, jako je tremor, rigidita, hypokineze, bradykineze a posturální instabilitu. Nejčastěji volená léčba je farmakologická, ale nedílnou součástí léčby se zabývá fyzioterapie. Prvním cílem této práce bylo Zmapovat možnosti fyzioterapie u Morbus Parkinson. Tento cíl je popsán v teoretické části v podkapitole 1.10 Možnosti fyzioterapie. Druhým cílem bylo Navržení a zhodnocení terapie u pacientů s Morbus Parkinson. Praktická část mé bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu u 8 pacientů a jejich data byla zpracována formou kazuistik. Terapie proběhla celkem devětkrát na skupinovém cvičení, a to v období od ledna do dubna 2017. Pro pacienty byla navržena terapie, ve které byly použity některé z možností fyzioterapie, které jsou zmíněny v teoretické části. Tato terapie byla zhodnocena pomocí výsledků ze vstupního a výstupního vyšetření. U pacientů téměř nedošlo k výraznější změně stavu. Co je ale důležité říci, že žádný z těchto pacientů není ohrožen rizikem pádu. Tato práce by mohla být přínosem zvláště pro pacienty s Parkinsonovou nemocí a jejich blízké. Přínosem by mohla být též pro fyzioterapeuty, kteří se skupinovým cvičení zabývají.
Possibilities Of physiotherapy at Morbus Parkinson
Keywords: Parkinsonova nemoc; tremor; rigidita; akineze; bradykineze; hypokineze; posturální instabilita; fyzioterapie; skupinové cvičení; Společnost Parkinson.; Parkinson disease; tremor; rigidity; akinesia; hypokinesis; bradykinesis; postural instability; physiotherapy; group exercise; Společnost Parkinson.