Regresní studium ekonomických jevů a politické stability - Žiška, František (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce zkoumá vztahy mezi mnoha různými ekonomickými ukazateli a změnou vedoucí strany ve vládě. Tyto vztahy nebo vlivy mohou být malé a nevýznamné, nebo mohou být statisticky významné. Teoretická část nejprve vysvětluje, jak ekonomika ovlivňuje politiku a naopak. Druhá část teorie obsahuje všechny ekonomické ukazatele použité v analytické části této práce s několika základními vysvětleními ukazatelů a několika příklady vývoje uvedených ukazatelů. Další částí práce je metodika, kde je podrobně vysvětlen sběr dat a popsány všechny analytické nástroje a postupy. Poslední část, praktická, se zaměřuje na využití metod uvedených v metodice k nalezení statisticky významného vztahu mezi ekonomickým ukazatelem a změnou předsednictví a výsledkem je zjištění, které ukazatele nejvíce ovlivňují volby. Kromě toho byl vytvořen kód v programovacím jazyce Python, který byl použit k vytvoření všech analýz v této práci
Regression study of economic indicators and political stability
Keywords: logistická regrese; ekonomické ukazatele; volby; predikce; Python; logistic regression; economic indicators; elections; prediction; Python