Metafora a metonymie v současném argotu pařížských předměstí - Medáčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním tématem této diplomové práce je využití metafory a metonymie v současném argotu pařížského předměstí. Práce definuje pojmy metafora, metonymie a synekdocha (zvláštní druh metonymie). Také popisuje pojem argot a na sociolongvistickém základě rozebírá současnou argotickou francouzštinu na pařížských předměstí. Na závěr, na základě dostupné literatury, práce analyzuje lexikální jednotky v argotu vytvořené pomocí metafory a metonymie a podrobně popisuje proces příslušné sémantické změny.
Metaphor and Metonymy in the Contemporary Argot of the Parisian Suburbs
Keywords: metafora; metonymie; synekdocha; argot; sémantická změna; metaphor; metonymy; synecdoche; argot; semantic change