Diabetes mellitus I. typu jako zdravotní, výživový a sociální problém v dětském věku do 18 let. - Fridrichovská, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce specifikuje problémy dětí s diabetem mellitem 1. typu po zdravotní stránce, v oblasti výživy a problémy sociální. Teoretická část charakterizuje onemocnění diabetes mellitus 1. typu, jeho příčiny, příznaky, léčbu pomocí diety a dále zohledňuje specifické problémy vyplývající z tohoto onemocnění pro daný věk. Praktická část přináší výsledky dotazníkového šetření, které je zaměřeno na problémy diabetu mellitu 1. typu v dětském věku a na úroveň znalostí o diabetu. Výzkumné šetření bylo provedeno u 40 rodin s dítětem, u kterého bylo diagnostikováno onemocnění diabetes mellitus 1. typu. Výsledky ukázaly, že diabetes mellitus 1. typu ovlivňuje život rodiny v oblasti stravování, sportovních aktivit, cestování, školní výuky, ale i budoucí vývoj dítěte samotného a také jeho zapojení i do dalších aktivit.
Diabetes mellitus type 1 as a health, nutriotial and social problem for children up to 18 years of age.
Keywords: diabetes mellitus; inzulín; edukace; glykemický index; výměnné jednotky; hypoglykemie; hyperglykemie; selfmonitoring; diabetes mellitus; insulin; education; glycemic index; units per carb choice (exchange); hypoglycemia; hyperglycemia; self-monitoring