Psychosociální pomoc rodičům při perinatální ztrátě - Kümmelová, Magda (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá možnostmi psychosociální pomoci rodičům při perinatální ztrátě. V úvodu je krátké pojednání o tématu smrti, následuje téma mrtvorozených dětí z pohledu lidské důstojnosti a vhled do teorie sociální práce a na úlohu (psycho)sociálního pracovníka. Je zmíněn také problém syndromu vyhoření v pomáhajících profesích. V krátkosti jsou představeny statistky z pohledu perinatálního úmrtí z období mezi lety 2013 až 2015 a definice či vysvětlení některých pojmů, použitých v textu práce. V dalších kapitolách je popsána situace matek před a po zjištění úmrtí dítěte. Následuje podrobné představení kritérií pro výzkum, který je proveden kvalitativní i kvantitativní formou a je doplněn kazuistikou. Vše je shrnuto a dáno do souvislostí v následné diskusi a obecněji shrnuto v závěru celé práce, která prokázala potřebnost odborníky doporučovaných možností psychosociální pomoci rodičům při perinatální ztrátě (pojmenování dítěte, fyzický kontakt rodičů s dítětem, pořízení upomínkových předmětů na dítě, pohřeb rozloučení se s dítětem, informace o místě uložení ostatků dítěte). Práce také poukázala na vhodnost zařazení psychosociálního pracovníka do multidisciplinárního týmu ve zdravotnických zařízeních. Přínosem této bakalářské práce je její možné praktické využití jako pomůcky ve zdravotnických zařízeních, kde k perinatálním úmrtím dochází.
Psychosocial assistance to parents in perinatal loss
Keywords: perinatální ztráta; úmrtí dítěte; porod; mrtvě narozené dítě; mrtvorozené dítě; psychosociální pomoc; psychosociální pracovník; péče o rodiče; krizová situace; upomínkový předmět; otisk nožičky; pohřeb; smuteční rozloučení; hrob; zdravotník; syndrom vyhoření; lidská důstojnost; perinatal loss; death of a child; childbirth; stillbirth; stillborn child; psychosocial assistance; psychosocial worker; care of parents; crisis situation; commemorative objects; footprint; funeral; remembrance ceremony; grave; medic; burnout syndrome; human dignity