Role rezidentů v destinaci cestovního ruchu - Traplová, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce zkoumá vliv cestovního ruchu na rezidenty dané destinace cestovního ruchu. Zabývá se dopady cestovního ruchu na jejich každodenní život, pozitivy a negativy cestovního ruchu, stejně jako požadavky a potřebami souvisejícími s udržitelným rozvojem cestovního ruchu. Je zaměřena na stupeň iritace rezidentů ve spojení s intenzitou cestovního ruchu v oblasti. Praktická část porovnává dvě destinace v regionu Jižních Čech - krajské město České Budějovice a Český Krumlov patřící na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. Současná situace je v obou městech analyzována pomocí dotazníkového šetření mezi rezidenty a následně porovnána. Jsou uvedeny návrhy rezidentů na zlepšení jejich vztahu k cestovnímu ruchu, stejně jako návrh autora samotného. Závěr obsahuje doporučení pro udržitelný rozvoj cestovního ruchu ve městech.
The Role of Residents in a Tourist Destination
Keywords: cestovní ruch; destinace; rezidenti; iritace; udržitelný rozvoj cestovního ruchu; tourism; destination; residents; irritation; sustainable tourism development