Vzájemná šikana mezi seniory na domě s pečovatelskou službou - Šílová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá šikanou mezi seniory na domě s pečovatelskou službou. Hlavním cílem a snahou je pomocí kvalitativního výzkumu prokázat zda se šikana projevuje či nikoli. Teoretická část poukazuje na fakt, že šikana je rozsáhlejší problematika, než je v mnohých odborných zdrojích uváděno. Rozebírá původ, vlivy a typy agresivního chování. Cíleně vyhledává vztahy mezi projevy agresí a seniorským věkem a změnami ve stáří. Také seznamuje s mnoha pojmy jako je šikana obecně, agrese a agresivita, senior a stáří, změny ve stáří a dům s pečovatelskou službou. Teoretická část se snaží o propojení výše zmíněného a dovést čtenáře k poznání, že teoreticky je šikana vážnou problematikou nevyhýbající se ani seniorům a zařízením se sociálními službami. Praktická část pak zkoumá, zda se šikana opravdu objevuje, v jaké míře, odhaduje typologii obětí a agresorů, nejčastější typy šikany a jejich četnost. Také nabízí subjektivní náhled dotazovaných na případné řešení a původ takového jednání mezi seniory. Teoretická část má za úkol, mimo jiné, potvrdit či vyvrátit (nebo alespoň zpochybnit) část teoretickou. Cílem bakalářské práce je pak samotné zjištění, jestli se šikana mezi seniory na domě s pečovatelskou službou opravdu objevuje a pokud ano, tak umožnit vhled do problematiky (závažnost, požadavky na další, konkrétněji zaměřené výzkumy a celkové vzbuzení zájmu o tuto problematiku). Posláním celé bakalářské práce je tudíž poskytnutí impulsu k případnému řešení, monitoringu či prevenci šikany mezi seniory a to nejen na domě s pečovatelskou službou (samozřejmě za předpokladu, že se domněnka potvrdí). Informace vyplývající z bakalářské práce by měla posloužit nejen odborné, ale i laické veřejnosti.
Mutual bullying among seniors in nursing home
Keywords: Šikana; senior; stáří a změny v jednání; dům s pečovatelskou službou; agrese; konflikt.; Bullying; senior; old age; changes in behaviour; nursing home; agression; conflict.