Postoje mladistvých k vybraným subkulturám - Vacíková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své bakalářské práci Postoje mladistvých k vybraným subkulturám se snažím popsat vybrané subkultury na českém území a zjistit náhled a postoje jaké k tomuto tématu zaujímají lidé ve věku 15 až 18 let. S důrazem na to, zda mladiství přikládají větší význam ke stylu oblékání, nebo zda jim pomáhá identifikovat se s vybranou subkulturou styl muziky. V teoretické části se zabývám vysvětlením pojmů, které jsou pro tuto práci důležité a popsáním vybraných subkultur z odborné literatury. Vysvětluji zde pojmy jako mladistvý a to jak z hlediska vývojové psychologie, tak i z hlediska vymezení tohoto období ze zákona. Podle zákona je dané věkové vymezení této skupiny a z hlediska vývojové psychologie jsou popsány změny v chování v tomto období. Dalším blízkým pojmem je mládež a její charakterizování. K tomu padají hodnoty, které mládež uznává, změny v náhledu na situace, postoj k životu a celkové chápání společnosti očima mladistvého. Následující část práce je věnovaná kultuře, různým pohledům na vnímání a vysvětlování kultury, ta přechází na další kapitolu o subkultuře, její vznikání, vývoj, znaky, kterými se liší od kultury a rizikovost jakou skrývá. Byla snaha stručně definovat každou popsanou subkulturu od jejího vzniku, příchodu a projevu v české republice, pokud bylo možné dohledat její ?průkopníky?, hlavní znaky vázající se na ni a co je pro mou práci důležité styl muziky, který tato subkultura obnáší a styl oblékání. Na našem území je nespočet i jiných subkultur, snažila jsem se ale vybrat ty, které mohou mít mezi svými příznivci vyznavače z řad mladistvých a jsou i pro širší populaci známější. V praktické části práce byl použit rozhovor s respondenty Také je v praktické části popsán způsob sběru dat a výběru respondentů vhodných pro tuto práci. Pro práci byl zvolen kvalitativní výzkum a použita technika polostandardizovaného rozhovoru. Data byla roztříděna a dána do tabulek. Respondenti byli vybíráni účelovým výběrem, tak aby bylo možné použít vzniklá data na zodpovězení otázek. Hlavním cílem bylo zjistit, s jakými znaky subkultur se mladiství nejvíce identifikují. Dílčí cíl byl zjistit, zda se oni samotní dokážou identifikovat s nějakými znaky subkulturyVýzkumné otázky byly zvoleny tak aby bylo možno zjistit, jaký význam přikládají mladiství ke stylu oblékání a zda na to má vliv styl muziky kterou uznávají a preferují. Bylo zjištěno, že mladiství ke stylu svého oblékání přikládají velký význam. Byl pro ně důležitý především styl oblečení, barvě nebyl přikládán takový důraz. Větší důležitost byla ale přisuzována stylu hudby. Větší množství respondentů odpovědělo na otázku, u které se měli rozhodnout, zda je pro ně samotné důležitější styl muzika, nebo oblečení právě již zmiňovanou muziku. Toto rozhodnutí bylo některými odůvodňováno tak, že muzika je všude, je dobře dostupná a je to něco co je spojuje s partou vrstevníků, kamarádů. U stylu oblečení nebyly uvedeny takovéto reakce. Také byla velká skupina dotazovaných, která přikládala stejnou důležitost jak oblékání, tak poslouchané hudbě. Tato skupina uváděla, že neodděluje, co je pro ně důležitější, ale vnímá tyto dva pojmy jako něco propojeného.Dílčí cíl práce měl zjistit, v čem samotné respondenty ovlivnila některá subkultura, co je zasáhlo. Na tento cíl bylo odpovězeno podle dat, která vyšla z výzkumných otázek. Hlavní věcí, která mladistvé ovlivňuje, je muzika. Jiná odpověď byla spíše ojedinělá.Hlavní cíl práce se snažil zjistit, s jakými znaky subkultur se mladiství nejvíce identifikují. Mladiství mají nejblíže ke stylům muziky. Je to také nevýznamnější ukazatel, podle kterého si vybírají skupinu přátel, subkulturu. Z těchto odpovědí byl odvozen závěr, že muzika je pro toto období velmi důležitá a je ji přikládán velký význam. Také je to prostředek určité komunikace a předávání názorů.
Position Youthful to Selected Subcultures
Keywords: Kultura; Mladistvý; Styl muziky; Styl oblékání; Subkultura; Culture; Adolescent; Music style Dressing style; Subculture