Fyzioterapie jako součást komplexní přípravy krasobruslařů mladšího školního věku - Slipková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se věnuje krasobruslení a zařazení fyzioterapie do komplexní přípravy krasobruslařů mladšího školního věku. Krasobruslení bývá považováno za sportovní disciplínu, kombinující fyzickou zdatnost a umělecké prvky. Kvůli rané specializaci dochází často k zanedbání všeobecné fyzické zdatnosti a kladení vysokých nároků na krasobruslaře. Fyzioterapie u mladých krasobruslařů působí zejména preventivně před vznikem nežádoucích úrazů nebo patologií. První část teoretické práce se zabývá teoretickými poznatky ohledně historie krasobruslení, formami a výstrojí. Druhá teoretická část zahrnuje rizika a nejdůležitější svalové skupiny u krasobruslařů. Větší část tvoří kvalitativní výzkum, zařazující metody nebo postupy do komplexní přípravy krasobruslařů mladšího školního věku a hodnotí jejich účinnost. Praktická část obsahuje vstupní a výstupní kineziologické vyšetření, cvičební plán a porovnání výsledků. Z výsledků vyplývá, že jsou fyzioterapeutické metody a postupy efektivní u krasobruslařů a měly by být zařazeny do komplexní přípravy. Práce může být inspirací zejména pro sportovní fyzioterapeuty v krasobruslení, dále může sloužit, jako edukační materiál pro autoterapii.
Physiotherapy as a part of the complex training of younger school aged figure skaters
Keywords: Krasobruslení; komplexní příprava; mladší školní věk; metody; fyzioterapie; svalové dysbalance; Figure skating; comprehensive training; younger school age; methods; physiotherapy; muscle imbalance