Kvalita života Health Related quality of Life (HRQoL) u chronických onemocnění s přihlédnutím k pohlaví/gender - Severinová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem teoretické části této bakalářské práce je popsat základní vzorek častých chronických onemocnění běžné populace. V jednotlivých podkapitolách se věnuji vertebrogennímu algickému syndromu, impingement syndromu, syndromu karpálního tunelu, osteoartróze, ischemické chorobě srdeční a chronické bronchitis. Zaměřuji se na problematiku těchto chorob včetně dosavadních možností jejich terapie. Vzhledem k tomu, že některé výsledky současných pilotních studií sdělují, že kvalita života u pacientů s chronickým onemocněním je významně horší, než u běžné populace a současně naznačují, že ženy jsou co do kvality života vůči mužům v nevýhodě, vzniká objektivní potřeba tento fakt potvrdit či vyvrátit. Považuji za společensky velmi významné přispět ke stanovení potřebnosti případných zdravotních a sociálních intervencí ve prospěch žen. Cílem výzkumné části mé bakalářské práce bylo shromáždit podklady pro zodpovědné a objektivní zmapování dané problematiky a zjistit, zda kvalita života u nositelů chronických onemocnění a to i ve stadiu remise je nižší, nežli je tomu u všeobecné populace a zda je tento jev výrazněji patrný u žen ve srovnání s muži. Vzhledem ke zkoumanému tématu jsem zvolila kvantitativní výzkum s použitím techniky dotazníkového výzkumu. Strukturovaný dotazník SF 36 zpracovávali respondenti sami jen se základním osvětlením problematiky. Výzkum byl proveden ve spolupráci s 63 hospitalizovanými pacienty s chronickým onemocněním, staršími 15 let, klienty Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé v Luži - Košumberku a interního oddělení nemocnice v Chrudimi. Tato bakalářská práce může být v praxi využita jako podkladový materiál k hodnocení kvality života a současně i péče o pacienty s chronickým onemocněním pro potřeby Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé v Luži - Košumberku, event. stanovení možností prevence akcentace obtíží. Může případně sloužit i jako studijní materiál pro odbornou i laickou veřejnost, studenty zdravotnických typů škol, všech stupňů.
Health Related Quality of Life (HRQoL) in patients with chronical illnesses. Possible relation to gender.
Keywords: Kvalita života HRQoL Chronická onemocnění Dotazník SF-36 Pohlaví/gender; Quality of Life HRQoL Chronic diseases SF-36 survey Gender