Potratovost obyvatelstva České republiky, časový vývoj a prostorová diferencovanost - Fikarová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se věnuje potratovosti obyvatelstva v České republice. Práce se zabývá analýzou tohoto demografického procesu nejen z časového hlediska, ale též z hlediska prostorového se zaměřením na kraje a okresy Česka. Prvotním cílem bylo shromáždění statistických údajů o potratovosti obyvatelstva. V práci byl kladen důraz na zachycení vývojových změn legislativy k potratovosti. Tyto změny byly aplikovány při sledování vývoje zmíněných dat o potratovosti v Česku. Náplní práce bylo zhodnotit potratovost prostřednictvím ukazatelů, jako je například hrubá míra potratovosti nebo index potratovosti. Pozornost byla zaměřena na charakteristiku potratovosti z hlediska umělých potratů (interrupcí) a samovolných (spontánních) potratů. Výsledky zkoumání jsou prezentovány formou tabulek, grafů a mapových výstupů.
Abortion of the population in the Czech Republic, the time evolution and spatial differentiation
Keywords: potratovost; interrupce; samovolné potraty; index potratovosti; Česká republika; abortion; spontaneous abortion; termination of the pregnancy; abortion's index; Czech Republic