Vývoj územního uspořádání veřejné správy v jižních Čechách od poloviny 19. století do současnosti - Karpíšek, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce ukazuje vývoj veřejné správy jižních Čech v její prostorové i strukturální podobě. Cílem je vytvořit ucelený náhled na prostorové změny správního členění v jižních Čechách se širšími souvislostmi vycházejících z jejich změn podle jednotlivých vývojových časových úseků. Důležité je rovněž ukázat prostorovou roli i demografickou situaci jednotlivých regionálních sídel jako center veřejné správy. Snahou je proto osvětlit zda prostorová poloha měst jako center regionální správy a vývoj správního členění má nějaký vliv na demografický vývoj těchto sídel. Vývoj správy v minulosti se všemi prostorovými proměnami může pomoci pochopit současnost regionu a vazby mezi jednotlivými regionálními centry.
The development of the territorial order of Public Administration in the south Bohemia from the half of 19th century till present time
Keywords: veřejná správa; jižní Čechy; územní vývoj; správní členění; správní centrum; sídlo; obyvatelstvo; demografie sídel; Public Administration; south Bohemia; territorial development; structure of authorities; Administrative Center; settlements; population; demography settlements