Role sociálního pracovníka v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež - Nováková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce si klade za cíl zmapovat činnosti, které dělají sociální pracovníci v NZDM. První kapitola se zabývá vznikem a charakteristikou NZDM, ukotvením v legislativě, činností sociálního pracovníka. V další kapitole je vymezena sociálně pedagogická práce a její význam při práci s dospívajícími. Výzkumné šetření bylo realizováno prostřednictvím rozhovorů a analýzy dokumentů. K dosažení cíle byla stanovena tři kritéria - reakce na cílovou skupinu a práce s ní, socializační proces, návaznost na další služby a další spolupráce. Zjištění poukázala na určité rozdíly při práci v NZDM a na chybějící systém služeb, které by na NZDM přímo navazovaly.
Role of social workers in low-threshold facilities for children and youth
Keywords: nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; sociálně pedagogická práce; sociální pracovník; Freely accessible centre for children and young people; social pedagogic work; social worker