Porovnání tréninkových metod podle specializace dostihových koní - Frintová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním způsobu tréninku anglického plnokrevníka. Sledovaní koně pocházejí z dostihového střediska na jihu Čech, ze stáje Luka racing. Do sledování bylo zapojeno 16 koní, po 4 v každé skupině, kteří se specializují na různě dlouhé tratě: sprinteři, mílaři, vytrvalci a překážkový koně. Sledování probíhalo po celý rok, individuálně pro každého koně. Předmětem pozorování byly rozdíly tréninkových metod a různě odlišné práce daných kategorií koní. Bylo sledováno: frekvence využití kolotoče v tréninku, objem cvalové a klusové práce v metrech, rychlost cvalové práce a využití výběhů k pasivnímu odpočinku. Vše bylo sledováno ve třech obdobích tréninku: přechodném, hlavním a odpočinkovém. Podrobným sledováním bylo zjištěno, jaké rozdíly tréninkové dávky jsou mezi kategoriemi. Rozdíly mezi skupinami a všemi sledovanými parametry byly zjištěny v hlavním tréninkovém období. V hlavním období (koně jsou nejvíce zatíženi a realizováni do dostihů) průměrná jedna cvalová práce v průměru činila u sprinterů 1 444,5 m, mílařů 1 259,4 m, vytrvalců 1 705,4 m a překážkových koní 2 563,6 m. To odpovídá délce dostihů, ve kterých dané skupiny koní závodí. I klusová práce v hlavním tréninkovém období se významně lišila. Oproti ostatním kategoriím koní u sprinterů nebyla klusová práce využita, ostatní kategorie koní byly připravovány před cvalovou prací klusovou. Mílaři v průměru naklusali za tréninkovou jednotku 2 177,2 m, vytrvalci 2 714,3 m a překážkoví koně 3 513,87 m. Nejmenší a statisticky nevýznamné rozdíly byly zjištěny v tréninku jednotlivých kategorií koní v období přechodném.
Keywords: anglický plnokrevník; dostihový kůň; trénink dostihových koní; English Thoroughbred; race horse; training of race horses