Edukace pacientů s pankreatitidou v oblasti režimových opatření - Slabová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je zjistit, jaký je současný stav edukace pacientů s pankreatitidou. Protože pankreatitida je velice závažné a čím dál rozšířenější onemocnění, je potřeba vědět, jak správně pacienty, kteří jím trpí, dostatečně a profesionálně edukovat. Protože je velký nedostatek informací, brožur a seminářů, touto prací vznikne brožura, která by měla dostatečně informovat a edukovat pacienty se zánětem slinivky břišní. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a empirickou. Teoretická část obsahuje podrobné informace o zánětech slinivky břišní. Její příčiny, příznaky, diagnostika a léčba. Je zde uvedena také dieta, která má být dodržována a jak vypadá ošetřovatelská péče o takového pacienta. Dále je zde uvedeno, co je edukace a andragogika, jaké jsou jejich metody, formy či motivace. Druhá, empirická část je věnována výzkumu. Na základě vytýčených cílů a výzkumných otázek je odpovězeno pomocí kvalitativního výzkumu pomocí polostrukturovaných rozhovorů, které byly uskutečněny v nemocnici Tábor a.s. a nemocnici České Budějovice. Výzkumný soubor tvořily všeobecné sestry pracující v uvedených nemocnicích a pacienti se zánětem slinivky břišní, ať už v akutní či chronické formě. Sběr dat byl prováděn v období února až března roku 2018. Po uskutečnění rozhovorů a jejich zpracování v Microsoft Office Word byly vytvořeny identifikační údaje všeobecných sester a respondentů. Následně byla data shromážděná pomocí rozhovorů, analyzována, přiřazena do kategorií a následně zakódována. Z analýzy dat vzešlo, že edukace pacientů s pankreatitidou probíhá nedostatečně, sestry nemají dostatečné edukační konstrukty ani čas na to, aby mohla být výuka provedena. Z výzkumu ale také vyšlo, že ačkoliv na ně všeobecné sestry neměly dostatek času, byly s edukací spokojeni.
Education of patients with pancreatitis in the regime measures
Keywords: Zánět; slinivka břišní; edukace; výuka; andragogika; režimová opatření.; Inflammation; Pancreas; Education; Andragogy; Regime Measures.