Futsal jako jedna ze sportovních aktivit volného času na okrese Havlíčkův Brod.\\ - Doležal, Martin (Jihočeská univerzita, 2006)
Práce zjišťuje, v jaké míře se futsal podílí na využití volného času na havlíčkobrodsku, porovnává futsal a fotbal jak po stránce rekreační, tak po stránce závodní. Dále se v práci snažím zjistit současný stav sportovních hal, jejich využití pro futsal a strukturu soutěží na okrese Havlíčkův Brod.Průzkumu se zúčastnilo celkem 128 respondentů hrajících futsal, v neomezené věkové kategorii. Průřezové šetření probíhalo pomocí dotazníku v měsících říjen - prosinec 2005 na havlíčkobrodsku. V tomto samém období probíhalo šetření pomocí rozhovoru s náhodně vybranými lidmi (resp. muži) v okolí sportovních hal na havlíčkobrodsku. K vyhodnocení využití sportovních hal byly použity rozpisy jednotlivých hal na havlíčkobrodsku, kde se hrají mistrovská utkání ve futsale, tj. Havlíčkův Brod, Chotěboř, Světlá nad Sázavou a Přibyslav. Dále byla použita dotazníková metoda, jejíž pomocí bylo zjištěno, jak se futsal podílí na využití volného času a jaké mají jednotlivé kluby podmínky a zázemí pro účast v soutěžích. Výsledky byly statisticky zpracovány a slovně zhodnoceny. Jsou předkládány v tabulkách a sloupcových grafech.Výsledkem práce je zjištění, že sportovní haly nejsou k futsalu využívány natolik, jak by bylo možné. Proto není překvapující, že většina respondentů má lepší podmínky k trénování ve fotbale. Dle mého názoru se tyto problémy vyřeší postupnou větší propagací a medializací tohoto sportu.\\
Futsall as one from sports activities of free time on county Havlíčkův Brod.\\
Keywords: Futsal; rekreace; vznik; pravidla; využití; dotazník.\\; Futsal; leisure; beginning; rules; usage; questionnaire.\\