Posouzení psychické a fyzické zátěže sester v ošetřování klienta s apalickým syndromem - Prokešová, Helena (Jihočeská univerzita, 2008)
Díky moderní medicíně klientů/pacientů s apalickým syndromem přibývá. Jsou hospitalizováni na různých ošetřovacích jednotkách.Ošetřovatelská péče u těchto klientů/pacientů je bezesporu náročná nejen na přístrojové vybavení ošetřovacích jednotek, na personální obsazení, ale velké nároky jsou kladeny i na ošetřovatelský personál, který má poskytovat odbornou a náročnou ošetřovatelskou péči. Poskytování této péče je většinou v kompetenci sestry, pro kterou může představovat větší či menší psychickou a fyzickou zátěž. Obě tyto zátěže pak mohou mít vliv na kvalitu poskytované péče. Cílem této práce bylo zhodnotit psychickou a fyzickou zátěž sester při ošetřování klientů s apalickým syndromem v závislosti na ošetřovací jednotce a byly stanoveny dvě hypotézy. H1: Psychická zátěž sester, pracujících na apalické jednotce je nižší, než zátěž sester na ostatních ošetřovacích jednotkách. H2: Fyzická zátěž sester pracujících na apalické jednotce je nižší, než zátěž sester na ostatních ošetřovacích jednotkách. K dosažení cíle a ověření hypotéz byla použita metoda dotazování, technika dotazníků. Výzkumný soubor tvořilo 87 sester ze třech typů ošetřovacích jednotek. Vyhodnocením výsledků se ukázalo, že H1: Psychická zátěž sester, pracujících na apalické jednotce je nižší, než zátěž sester na ostatních ošetřovacích jednotkách se potvrdila. H2: Fyzická zátěž sester pracujících na apalické jednotce je nižší, než zátěž sester na ostatních ošetřovacích jednotkách se nepotvrdila.V závěru práce byla navrhnuta doporučení vedoucím pracovníkům ošetřovacích jednotek, na kterých byl výzkum uskutečněn. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že větší psychická zátěž v ošetřování klientů/pacientů s apalickým syndromem je u sester pracujících na standardních jednotkách a jednotkách intenzivní péče. Fyzická zátěž v ošetřování klientů/pacientů s apalickým syndromem je větší u sester pracujících na apalických jednotkách.
Evaluation of mental and physical stress of nurses treating clients with Apallic Syndrome
Keywords: Apalický syndrom; psychická zátěž sester; fyzická zátěž sester; apalické jednotky; Apallic Syndrome; mental Stress of Nurses; physical Stress of Nurses; apallic Units