Analýza znalostí studentů vybraných vysokých škol v problematice krizového řízení - Jiruška, Jakub (Jihočeská univerzita, 2022)
Krizové řízení je aktuální téma, které je důležité znát a studenti vysokých škol by měli mít základní přehled o všeobecném dění. Krizovým řízením se rozumí souhrn řídicích činností orgánu krizového řízení zaměřených na analýzu a vyhodnocení bezpečnostních rizik a plánování, organizování, realizaci a kontrolu činností prováděných v souvislosti s přípravou na krizové situace a jejich řešením, nebo ochranou kritické infrastruktury. Podle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů je koordinačním orgánem v přípravě na krizové stavy ministerstvo vnitra. Cílem diplomové práce je analyzovat znalosti studentů vybraných vysokých škol v problematice krizového řízení a porovnat jejich znalosti v rámci jednotlivých oborů. V teoretické části je popis základní problematiky krizového řízení i se základními pojmy z krizového řízení. Dále jsou zde vyjmenovány základní složky integrovaného záchranného systému a jejich činnosti. V praktické části je zkoumáno prostřednictvím statistické metody, formou dotazníku, jaké mají studenti znalosti, a zda pandemie COVID-19 napomohla k jejímu zlepšení. Výsledkem této práce by mělo být objektivní zjištění znalostí v rámci krizového řízení a zda pandemie COVID-19 napomohla ke zlepšení daných znalostí. Využití této práce by mohlo přinést mnoho dobrého pro práci zdravotníků, kteří školí první pomoc. V rámci první pomoci by se totiž mohlo objevit právě téma krizové řízení, o kterém se doposud nikdo nezajímal a netušil, o co se vlastně jedná.
Analysis of knowledge of selected universities in the field of crisis management
Analysis of knowledge of selected universities in the field of crisis management
Keywords: krizové řízení; integrovaný záchranný systém; rizika a hrozby; ochrana obyvatelstva; crisis management; integrated system; risk and threats; population protection