Stanovení vybraných parametrů rozdílných způsobů zakládání porostu cukrové řepy - Chadraba, Václav (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce je zaměřena na provozní porovnání dvou technologií založení porostu cukrové řepy. Porovnání proběhlo na dvou sousedících pozemcích s téměř stejnými vlastnostmi. Na jednom pozemku byl porost založen pomocí technologie pásového zpracování půdy (Stip-Tillage). Na druhém pozemku byla využita minimalizační technologie zpracování půdy, konkrétně kypření a následná příprava před setím pomocí kompaktoru. Na pozemcích bylo hodnoceno několik parametrů samotné přípravy půdy. Následně byl porost sledován během vegetační doby. Práce je doplněna také o výnosové parametry a zjednodušené ekonomické zhodnocení.
Determination of selected parameters of different ways of planting sugar beet crops
Keywords: Cukrová řepa; pěstování; cukr; zpracování půdy; minimalizace půdy; Strip-Till; kypření.; Sugar beet; cultivation; sugar; tillage; soil minimization; Strip-Till; loosening.