Pedagogika volného času - animace nebo manipulace? - Šťastná, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se snaží zjistit, zda je v pedagogice volného času využíváno pouze animačních technik, nebo je, stejně jako všechny oblasti našeho života, zasažena manipulací. Pro objektivní odpověď bylo zapotřebí jasně definovat manipulaci, její různé formy a poté i pojmy, které s manipulací přímo souvisí nebo ji naopak mají vylučovat. Jednalo se především o autoritu, svobodu, moc a hromadné chování. Následně bylo nutné zaměřit se na různé druhy výchovy a výskyt manipulace v nich. Po zjištění, že manipulace se stala součástí výchovy, bylo vhodné, pro potřeby této diplomové práce, definovat manipulaci tentokrát z etického hlediska. Poslední kapitola hodnotí jednotlivé metody a praktické návody pedagogiky volného času, snaží se zjistit, zda se v nich manipulace vyskytuje, nebo se jedná pouze o pedagogické ovlivňování, tedy eticky přijatelnou formu manipulace.
Leisure Education - animation or manipulation?
Keywords: pedagogika volného času; animace; pedagogika zážitku; manipulace; autorita; svoboda; moc; hromadné chování; výchova; pedagogické ovlivňování.; leisure education; animations; experiential education; manipulation; authority; freedom; might; mass behavior; education; pedagogical influence.