Ekonomické aspekty dopravní situace a chování řidičů - Vlachová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá pravidly kruhového objezdu a vypočítává náklady na čekání při vjíždění na kruhový objezd. Zaměřuje se také především na osoby vjíždějící a vyjíždějící z kruhového objezdu. Teoretická část definuje základní pojmy týkající se dopravy, chování řidičů a kruhových objezdů. Samotná praktická část se skládá z představení města Tábora a tří kruhových křižovatek, které se v něm nacházejí, což je jedna z nejdůležitějších částí této bakalářské práce. Pro potřeby vyhodnocení práce bylo potřeba získat záznamy kruhových objezdů. Jako další krok je vyhodnocení, kde jsou porovnána některá volně dostupná data ze sčítání dopravy z Ředitelství silnic a dálnic z roku 2020 a spolu s údaji z videozáznamů kruhových objezdů jsou pomocí vzorců vypočteny celkové skutečné a společenské náklady. V závěru práce bylo stanoveno možné opatření na zlepšení situace ve formě dopravního značení a následně bylo společně se společenskými náklady posouzeno, zda se pořízení dopravního značení vyplatí.
Economic aspects of the traffic situation and driver behaviour
Keywords: doprava; chování řidičů; hodnota cestovního času; kruhové objezdy; vozidla; traffic; driver behaviour; value of travel time; roundabouts; vehicles