Zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a ve vybraném mléčném produktu - Pecová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Při technologickém zpracování suroviny nastávají v mléce změny, které mají vliv i na vlastnosti mléčného tuku. Mléčné výrobky mohou mít v porovnání s původní surovinou odlišné vlastnosti. Chemické a mikrobiální pochody mohou výskyt a zastoupení jednotlivých mastných kyselin měnit a ovlivňovat tak nutriční hodnotu výrobku. Cílem diplomové práce bylo posouzení zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a vyhodnocení rozdílů ve spektru mastných kyselin v kozím mléce a z něj vyrobeného jogurtu.
Fatty acid composition of caprine milk and milk products
Keywords: kozí mléko; složení mléka; mléčný tuk; mastné kyseliny; jogurt; goat milk; milk composition; milk fat; fatty acids; yoghurt