Volný čas a možnosti jeho uplatnění ve vybraných salesiánských zařízeních - Rodová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá pojmem volný čas, historií výchovy ve volném čase, dále popisuje některé faktory ovlivňující trávení volného času dětí a mládeže (rodina, škola, další instituce pro výchovu mimo vyučování), představuje církevní mládežnickou organizaci Dona Bosca a konkrétně se zaměřuje na volnočasovou práci ve dvou vybraných salesiánských centrech v Německu a v České republice. Praktická část obsahuje charakteristiku a porovnání dvou vybraných zařízeních: Don Bosco centrum Regensburg a Don Bosco centrum Plzeň a zejména činností jejich klubů, které pracují se starší mládeží (Jugendtreffpunkt a Vzduch-loď). Jsou dobře vedeny a poskytují starší mládeži kvalitní možnost trávení volného času. I přesto, že jsou v určitém pohledu kluby rozdílné např. finanční možnosti, prostorové vybavení apod., shodují se v široké nabídce aktivit pro mládež, kterou tak přispívají k prevenci patologického trávení volného času. V práci jsou zachyceny také vize obou klubů do budoucnosti.
Free Time and Possibilities for its Use of Chosen Salesian Facilities
Keywords: volný čas; mimoškolní výchova; salesiánská zařízení; volnočasová práce s mládeží; patologické trávení volného času; prevence.; free time; outside-school education; salesian facilities; free time work with youth; morbid time spending; prevention.