Lidský kapitál pro podporu rozvoje cirkulární ekonomiky - Krejzová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou provázanosti lidského kapitálu a rozvoje cirkulární ekonomiky v České republice. Teoretická část je zaměřena na amortizaci lidského kapitálu v souvislosti s nástupem Průmyslu 4.0. Jsou definovány klíčové pojmy a souvislosti. Je zde provedena analýza amortizace lidského kapitálu a popsána cirkulární ekonomika a její výzvy. Důraz je kladen také na propojení cirkulární a sociální ekonomiky. Empirická část byla zpracována jako kombinace kvalitativního a kvantitativního výzkumu. Kvalitativní část byla realizována formou polostrukturovaných dotazníků s odborníky pohybujícími se v oblasti cirkulární ekonomiky. Na základě vyhodnocení kvalitativní části byl sestaven seznam kroků, které povedou ke zlepšení situace ve spojení cirkulární a sociální ekonomiky. Oslovení odborníci byli požádáni, aby ohodnotili jednotlivé kroky podle jejich naléhavosti. Tato část výzkumu byla zpracována kvantitativní metodou.
Human capital to support the development of the circular economy
Keywords: Cirkulární ekonomika; lidský kapitál; sociální ekonomika; amortizace lidského kapitálu; Průmysl 4.0; Circular economy; human capital; social economy; amortization of human capital; Industry 4.0