A comparative analysis of linguistic devices used in English-written menus - Dytrich, Jiří (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce analyzuje a interpretuje užití jazyka v současných anglicky psaných menu. Analýza se zabývá obecnými způsoby využití jazyka v menu restaurací různých cenových kategorií. Analýza rovněž zkoumá, jak se tyto způsoby užití jazyka uplatňují v praxi. Pro účely práce byl vytvořen soubor analytických deskriptorů, které reprezentují rozličné úhly pohledu, jimiž lze na lexikum a jazykový styl jednotlivých menu nahlížet. Následná analýza vzorku 90 restauračních menu staví na využití korpusového nástroje KWords k poskytnutí komplexního vhledu do podstaty menu. Práce dále pojednává o tom, co zjištění nalezená v průběhu analýzy menu znamenají pro zákazníky a jak je lze využít v případě začínajících podniků. Při provádění výzkumu čerpám z výzkumu zmíněného v Jurafsky (2014), který doplňuji o nově vypozorované trendy. Výsledná data kvantifikuji a interpretuji.
A comparative analysis of linguistic devices used in English-written menus
Keywords: aplikovaná lingvistika; jazyková analýza; menu; použití jazyka; KWords; applied linguistics; language analysis; menus; language use; KWords