Vztahová vazba a partnerské vztahy mladých dospělých z rozvedených rodin - Bursíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je blíže porozumět vztahové vazbě a partnerským vztahům u populace mladých dospělých v kontextu zkušenosti s rozvodem rodičů. Byla sledována vztahová vazba a míra spokojenosti v partnerských vztazích u vzorku mladých dospělých z rozvedených rodin. Poté byly testovány souvislosti mezi těmito proměnnými a vliv věku respondentů v době rozvodu. Využitím kvantitativního výzkumného designu se podařilo získat data od celkem 80 respondentů ve věku 20 až 30 let, kteří v době výzkumu udržovali minimálně půl roku partnerský vztah. Citová vazba byla měřena dotazníkem ECR-R a míra partnerské spokojenosti dotazníkem CSI-32. Bylo zjištěno, že míra vztahové úzkostnosti je u jedinců z rozvedených rodin signifikantně vyšší ve srovnání s normami. Naopak vztahová vyhýbavost se ukázala jako nižší, v případě partnerské spokojenosti nebyl zaznamenán významný rozdíl. Neprokázala se souvislost mezi vztahovou vazbou a věkem respondentů v době rozvodu rodičů. Co se naopak prokázat podařilo, je negativní korelace vztahové vazby a partnerské spokojenosti a pozitivní korelace mezi škálou vztahové úzkostnosti a vyhýbavosti.
Attachment and partner relationship of young adults from divorced families
Keywords: vztahová vazba; partnerské vztahy; mladá dospělost; rozvod; attachment; partner relationships; young adulthood; divorce