Cytotoxicita vláknitých sinic v návaznosti na jejich ekologii - Tomek, Petr (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této studie bylo vyhodnotit cytotoxickou aktivitu 53 kmenů sinic rodů Nostoc a Anabaena pocházejících z různých biotopů a porovnat její výskyt v závisloti na ekologii zkoumaných izolátů. Složení aktivních extraktů bylo vyhodnoceno pomocí HPLC-MS. Kmeny obsahující neznámé sekundární metabolity se silným cytotoxickým efektem byly podrobněji analyzovány a frakcionovány. Získané aktivní frakce byly dále charakterizovány pomocí HPLC-MS a TLC postupu. Nakonec byla hodnocena toxicita vybraných kmenů v závislosti na expoziční koncentraci a čase.
Cytotoxicity of the filamentous cyanobacteria in relation to its ecology
Keywords: bioaktivita; cytotoxicita; sinice; buněčné linie; sekundární metabolity; Nostoc; Anabaena; toxicita; bioactivity; cytotoxicity; cyanobacteria; cell lines; secondary metabolites; Nostoc; Anabaena; toxicity