Druhově specifické hejnové chování ryb ve sladkovodní nádrži. - Holubová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá problematikou hejnového chování v pelagickém habitatu sladkovodní nádrže prostřednictvím podvodní kamery. UVC je výborným prostředkem k pro pozorování vzorců chování, které jsou v pelagickém prostředí poměrně málo prozkoumány. Z pozorovaných druhů ctyři druhy ryb tvořily hejna. Tendence k tvoření hejn se mezi druhy lišila zejména kvůli rozdílům ve zranitelnosti vůči predaci. Přestože nejčastější byla jednodruhová hejna, více druhová hejna se vyskytovala ne zřídka. Více druhová hejna převážně tvořily jedinci druhu s vyšší zranitelností vůči predaci, který však měl v habitatu méně zranitelný protějšek s podobnou potravní a prostorovou nikou.
Species-specific schooling behaviour of fish in the freshwater pelagic habitat: an observational study.
Keywords: antipredační chování; ouklej; cejn; okoun; plotice; sociální chování; antipredator behaviour; bleak; bream; perch; roach; social behaviour