Hospodářský výsledek zemědělského podniku v závislosti na vývoji cen - drůbeží maso - Drahošová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Nejprve se tato práce zabývá teorií cen, cenotvorbou, cenovými pojmy, elasticitou poptávky a nakonec ekonomikou chovu drůbeže. Na ni navazuje metodika, která zahrnuje vzorce a postupy použité ke splnění cíle. Nejdůležitější je praktická část, která zachycuje vývoj spotřeby masa a také vývoj zahraničního obchodu. Analyzuje a hodnotí cenový vývoj jatečných kuřat I. třídy jakosti a krmných směsí pro kuřata pomocí řetězových a bazických indexů. Dále zjišťuje přítomnost sezónního kolísání a na základě spektrální analýzy predikuje budoucí vývoj cen jatečných kuřat. Také obsahuje korelační analýzu mezi cenami krmných směsí a cenami jatečných kuřat. Poslední kapitola se zabývá ovlivněním hospodářského výsledku zemědělského podniku v závislosti na vývoji cen jatečných kuřat.
The profit of the agricultural enterprise depending on the price development - poultry meat
Keywords: cena; drůbeží maso; sezónní kolísání; vývoj; hospodářský výsledek; price; poultry meat; seasonal fluctuation; development; profit