Etologie gorily (Gorilla gorilla) v přírodě a v lidské péči - Gallistlová, Renata (Jihočeská univerzita, 2013)
Výsledky etologických studií goril vycházejí především z pozorování chování goril horských v přírodě. Gorily chované v lidské péči se adaptovaly na život v omezeném prostoru a na expozici velkému počtu návštěvníků. Dlouhodobý stres, nutričně nevyvážená strava i jiné faktory představují rizika spojená s projevy abnormálního chování, jako je zakrývání uší, které nebylo ve volné přírodě nikdy zaznamenáno. Tyto vzorce chování se zoologické zahrady snaží eliminovat zajištěním vhodného životního prostředí, např. odpovídajícím složením sociální skupiny a vytvářením členitých ubikací s úkryty, nebo jinými činnostmi, které podporují druhově typické chování goril. Zavedením potravního environmentálního enrichmentu se prodlužuje doba strávená krmením a může dojít ke zmírnění regurgitace. Zejména puzzle hlavolamy současně podporují i kognitivní procesy u goril.
The ethology of gorilla (Gorilla gorilla) in nature and captivity
Keywords: etologie; gorily; abnormální chování; environmentální enrichment; \kur{Gorilla gorilla gorilla}; ethology; gorillas; abnormal behaviour; envrionmental enrichment; \kur{Gorilla gorilla gorilla}