Vybrané aspekty logopedické péče u dětí v předškolním a mladším školním věku - Bajerová, Jolana (Jihočeská univerzita, 2012)
Resumé Diplomová práce s názvem Vybrané aspekty logopedické péče u dětí v předškolním a mladším školním věku je zaměřena na výzkum metod logopedické péče u dětí v mateřské škole a na prvním stupni základní školy. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy ve sledované problematice. Je zde popsáno, jak by měl probíhat správný vývoj řeči od narození až po její upevnění. Ve třech hlavních kapitolách je nastíněna problematika vývoje řeči dítěte v konkrétních obdobích, jsou odhaleny nejčastější vady řeči a jejich logopedická náprava. V praktické části byly stanoveny hypotézy. Proběhlo výzkumné šetření, jehož cílem bylo zmapovat logopedickou péči poskytovanou dětem v mateřské škole a na prvním stupni základní školy. Dotazník byl určen pro rodiče, kteří dochází s dětmi na logopedii. Výzkum byl realizován v ordinaci klinické logopedie zčásti v Bílovicích nad Svitavou a v Brně-Šlapanicích. Účelem průzkumu bylo zjistit, které vady řeči jsou v tomto věku nejčastější a jakou roli zde hraje gender. Dále byla zjišťována informovanost rodičů o vadě svého dítěte a úspěšnost nápravy. Jedním z cílů bylo zjistit, jakou roli hraje u narušené komunikační schopnosti mluvní vzor v rodině. Průzkum byl vyhodnocen a byly vyvozeny závěry, které jsou zpracovány v praktické části pomocí grafů a tabulek.
Selected Aspects of Speech Care in Preschool Children and Juniors