Porovnání historického vývoje lidové architektury v České republice a v zahraničí - Králová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2017)
Záměrem této bakalářské práce je vypracovat ucelený souhrn informací o vývojových aspektech lidové architektury na území Čech. Práce je členěna do několika kapitol, z nichž každá má přehledně přiblížit vývoj lidové architektury. Práce obsahuje stručné nastínění průběhu osidlování českých zemí, dále popis architektonického vzhledu lidových obydlí, rozbor jednotlivých konstrukčních a materiálových řešení staveb, popis typických prvků lidové architektury, shrnutí faktorů ovlivňujících vývoj obytných domů v jednotlivých regionech Čech, přehled typů domů charakteristických pro určité oblasti naší země a specifikaci jejich podoby. Zároveň tato práce porovnává a vyhodnocuje odlišnosti a podobnosti naší lidové architektury s Maďarskem jako vybranou zahraniční lokalitou.
Comparison of the historical development of folk architecture in the Czech Republic and abroad
Keywords: lidová architektura; vesnické stavby; vývoj architektury; historické konstrukce; folk architecture; village construction; architecture development; historical construction