Historie velikonočních obyčejů a motivy kraslic na Jindřichohradecku - Hadravová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Abstrakt Bakalářská práce se v teoretické části zabývá velikonočními svátky, zvyky a tradicemi. Zaměřuje se zejména na historii a tvorbu kraslic, a to zejména v Jindřichohradeckém regionu. Popisuje techniky a pomůcky, které se využívají k malbě na velikonoční vajíčka. Dokumentuje vzory kraslic typické pro tento region a seznamuje s některými tvůrkyněmi. Na základě předchozího zdokumentování a konzultacích s tvůrkyněmi kraslic jsem v praktické části vytvořila vlastní vzorníky motivů. První vzorník vychází z motivů blatských strak a navazuje tak na tradiční vzory regionu. Druhý je inspirován přírodou a je uměleckou stylizací květů a listů. Oba vzorníky mají sloužit jako inspirace pro tvořivé kluby nebo pro školní prostředí. Dále mají posloužit k udržení tradičních velikonočních zvyků.
The History of Easter Traditions and Patterns of Easter eggs in the Jindřichův Hradec Region.
Keywords: Velikonoce; historie Velikonoc; velikonoční zvyky; kraslice; motivy kraslic; vzorník; Jindřichohradecko; Easter; history of Easter; Easter traditions; Easter eggs; patterns of Easter eggs; sampler; Jindřichův Hradec region